SLOVENIJA

Od 11. 4. 2019 do 17.4.2019 smo na naši šoli gostili učitelje iz Španije in Portugalske.

ČETRTEK, 11.4.2019

Prve so v Kobarid prispele učiteljice iz Španije. Učiteljica Aurora jim je pripravila večerjo in jim pomagala pri namestitvi. Bivale so v apartmaju v bližini šole.

PETEK, 12.4.2019

Najprej so se zjutraj spoznale z vsemi učitelji, ki poučujejo na centralni šoli. Nato pa so izvedle delavnice za prvi in drugi razred. Otrokom so povedale špansko legendo o zobni miški in jih na njihovo veselje s pomočjo obraznih barv spremenile v miške. Imele so tudi glasbeno delavnico. Otroci so se naučili španski ples in igrati na kastanjete.

Nato so si ogledale kako poteka pouk angleščine v prvem razredu.

Po kosilu pa so odšle še v učilnico gospodinjstva, kjer so opazovale otroke, ki so se učili kuhati Kobariške štruklje.

  

Popoldne pa smo jih odpeljali na izlet v Drežnico. Še posebno ji je navdušil Krampežev slap.

V Drežnici so tudi večerjale. V lokalni gostilni so lahko poskusile jedi, ki so značilne za naše kraje.

SOBOTA, 13.4.2019

Sobotni dan je bil namenjen spoznavanju naše dežele. Ogledale so si naravne znamenitosti ob reki Soči.

     

Nato so se prek Vršiča odpeljale v Kranjsko Goro. Sledil je še ogled festivala čokolade v Radovljici in ogled našega glavnega mesta. V Ljubljani so obiskale tudi Narodno galerijo. Najbolj jih je navdušila slika Ivane Kobilice. Niso si predstavljale, da je slika Poletje tako velika in svetla.

      

V poznih večernih urah so v Kobarid prispeli tudi Portugalski učitelji. Tudi oni so se nastanili v sobah v bližini šole.

NEDELJA, 14.4.2019

V nedeljo so se z vlakom odpravili na Bled.

PONEDELJEK,  15.4.2019

Dan se je pričel z uradnim sprejemom pred šolo. Ravnateljica je pripravila slavnostni govor, otroci pa program v katerem so se prepletali plesi in pesmice iz vseh treh držav. 


Gostujočim učiteljem smo nato razkazali šolo.

Sledile so delavnice v razredih. Portugalski učitelji so učencem prvega in drugega razreda pokazali kratek predstavitveni film svojega kraja, povedali so jim legendo o nastanku Viane do Castelo in jih naučili pesmico v svojem jeziku. Medtem so španske učiteljice pripovedovale svojo legendo v 3. razredu. Z njimi so izvedle tudi glasbeno delavnico.

Učenci 4.razreda so jim nato pokazali svoj film. Ker so opazili, da na spletnih straneh ni veliko slik o Kobaridu, so se sami odpravili na sprehod in iskali zanimive motive. Po koncu filma, so gostom razkazali svoj domači kraj in jim pokazali kje vse so nastajali njihovi posnetki.

 

Po kosilu je učitelje sprejel tudi  župan Občine Kobarid Marko Matajurc

V preostanku dneva so si ogledali še sotočje, Tolmin in mestni muzej.

Španske učiteljice so zvečer povabile vse partnerje v projektu na njihovo tradicionalno večerjo.

TOREK, 16.4.2019

Zjutraj so si ogledali vrtec. Španke so sovicam in žabicam povedale zgodbo v španščini, Portugalci pa so metuljčkom prebrali zgodbo v portugalščini (s prevodom v slovenščini), pokazali filmček o Potugalski ter jih naučili nekaj novih portugalskih besed.

Nato so sledile delavnice v 3., 4. in 5. razredu. Na delavnicah so se znova prepletale legende, glasba in umetnost.

  

Na eni izmed delavnic smo spoznavali portugalske ploščice.

 

Učenci 4.razreda so opisali projekt novinarju Alpskega vala.

Po kosilu so se koordinatorice sestale, da so se podrobneje pogovorile o poteku projekta, dokumentaciji in načrtih za naprej.

Ostali učitelji pa so si ogledali ustvarjalno delavnico barvanja pirhov, ki so jo izvedle učiteljice podaljšanega bivanja.

Nato so si ogledali še slap Kozjak in kobariški muzej.

Vrhunec dneva pa je bil ogled gledališke predstave Med hribi in dolinami, ki je nastala prav v okviru tega projekta. Igro je napisala in režirala učiteljica Irena Stergar, uprizorile pa so jo učenke neobveznega izbirnega predmeta umetnost.

SREDA, 17.4.2019

Učiteljice iz Španije so se s težkim srcem prišle poslovit.

Portugalski učitelji pa so tudi ta dan izvajali delavnice v vrtcu in v petem razredu.

       

 

Po kosilu so si tudi oni ogledali izdelavo kobariških štrukljev v 6. razredu. Čeprav so jih učenci prvič izdelovali, so jim bili njihovi najbolj všeč.

V popoldanskem času so obiskali Kolovrat, CŠOD Kavka, turistično naselje Nebesa ter zgradbo nekdanje šole na Livku. Večerjali so na bližnji kmetiji, da so lahko tudi oni okusili našo tradicionalno hrano. V četrtek so se tudi portugalski učitelji poslovili in se srečno vrnili domov.

V spomin na našo prvo izmenjavo je naša koordinatorica Lola izdelala simpatičen FILM.

 

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)